این تابلوها جریان ولتاژ بین 1 تا 36 کیلو ولت دارند. معمولا تابلوهای فشار متوسط به شکل چند سلولی مونتاژ میشوند. این تابلوها تجهیزات مختلفی، ازجمله ترانسفورماتورهای اندازهگیری جریان، باس بار، کلیدهای قدرت، رله، کلیدهای جداکننده زمین و … را دارند. این تابلوها به طور کلی به 3 دسته زیر تقسیم میشوند:
تابلو برق فشار ضعیف یکی از رایجترین تابلو برقهای موجود است که در ساختمانهای مسکونی یا خانههای کوچک مورد استفاده قرار میگیرد. با استفاده از این تابلو برقها کیفیت تجهیزات حفظ شده و عمر آنها افزایش پیدا میکند. از طرف دیگر باعث صرفهجویی در هزینههای شما میشود.
روی این وسیله تجهیزات اندازهگیری، حفاظتی، کنترلی، تنظیمکننده، نشانگر و … قرار میگیرند. به این ترتیب کلیه اتصالات مکانیکی و الکتریکی ساختمان را کنترل میکند. سطح ولتاژ این تابلوها معمولا کمتر از 1000 ولت است. این تابلو برقها به انواع مختلفی تقسیم میشوند که در ادامه آنها را بررسی میکنیم:
تابلوهای برق به دو روش قابل نصب هستند؛ بیرونی و درونی. در ادامه با این 2 روش نصب بیشتر آشنا میشوید.
همانطور که از عنوان آنها پیداست در محیط و فضای باز نصب میشوند. این تابلوها باید مقاومت لازم در برابر عوامل مختلف محیطی را داشته باشند. ورقه به کار رفته در این تابلوها نباید کمتر از 2 میلیمتر باشد. این تابلوها معمولا 120 سانتی متر ارتفاع و 40 سانتی متر عمق دارند. برای نصب مناسب آنها، باید نکات زیر را رعایت کنید:
از این تابلو برق در محیطهای سرپوشیده استفاده میشود. این تابلوها هم وظیفه حفاظت از تجهیزات در برابر حوادث ناخواسته را دارند. تابلوهای درونی ابعادی معادل 220 (ارتفاع)، 90 (عرض) و 60 سانتی متر (عمق) دارند. این تابلوها به دو نوع ایستاده و دیواری تقسیم میشوند. برای نوع ایستاده از ورقه 2 میلیمتری استفاده میشود و وجود اسکلت نگهدارنده پروفیل یا نبشی ضروری است. برای تابلو دیواری از ورقهای به ضخامت 1.25 تا 1.50 میلی متر استفاده میشود.
تابلوهای برق به انواع مختلفی تقسیم میشوند
تابلوهای برق از نظر نحوه کارکرد به 2 دسته تقسیم میشوند. در ادامه با این تابلوها آشنا میشوید.
این تابلوها که در ابعاد مختلفی ساخته میشوند، انرژی الکتریکی را جمعآوری و توزیع میکنند. تابلوهای توزیع دارای ورودی شبکه برق سراسری و خروجی مصرفکننده هستند. این تابلو با ترمینال به خروجی و ورودی متصل میشود. تابلوهای توزیع وظیفه تقسیمبندی و انتقال جریان برق ورودی را برعهده دارند. از این تابلو به عنوان منبع تغذیه دستگاهها و تابلوهای دیگر یاد میکنند.
این نوع تابلوها دارای تجهیزات متنوع برای سنجش وضعیت سیستم هستند. بعد از سنجیدن و نمایش وضعیت سیستم، انتقال تنظیمات اعمالشده توسط کاربر را انجام میدهند.
تابلو برق از نظر نوع ساخت و مواد به کار رفته در آنها به دو دسته تقسیم میشود که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم.
محفظه این تابلوها تماما از جنس فلز هستند. در این محفظه تمام تجهیزات الکتریکی لازم، مثل دستگاههای اندازهگیری، ترانس ولتاژ و جریان، انواع کلیدها، شینهها و … وجود دارند.
درواقع نوعی از تابلوهای متال انکلوزد محسوب میشوند با این تفاوت که محفظههای آن از یکدیگر جدا شدهاند، اما چرا اینگونه طراحی میشوند؟ برای جلوگیری از انتقال خطاهای انسانی. در این تابلوها اگر خطایی در محفظهای اتفاق بیفتد، محفظههای دیگر در امان خواهند بود.
البته لازم به ذکر است که اصطلاح متال انکلودز و متال کلد، بیشتر در مورد تابلوهای برق فشار متوسط کاربرد دارد.
طراحی بدنه تابلو برق باید به گونهای باشد که از تجهیزات داخلی در برابر انواع آسیبها جلوگیری کند. معمولا بدنه تابلوها از پلاستیک، کامپوزیت یا آهن ساخته میشود. ضخامت ورق به کار رفته در تابلوها هم به فاکتورهای زیادی، ازجمله محل ورود و خروج هادیها، محل قرارگیری تابلو، قابلیت دسترسی به تجهیزات تابلو، شکل تابلو و … بستگی دارد.
اگر لازم باشد برای تقویت بدنه از پروفیل هم استفاده میکنند. این کار باعث جلوگیری از آسیب رسیدن به تجهیزات هنگام وارد شدن ضربه میشود. بدنه تابلوهای برق یا همراه آن یا به صورت جداگانه ساخته میشود. ساخت بدنه باید علاوهبر تامین ایمنی لازم برای کاربران، باعث سهولت دسترسی به تجهیزات داخلی هم بشود. در برخی از تابلوهای فشار متوسط، برای تخلیه فشار حاصل از انفجار، دریچهای را در سقف تابلو تعبیه میکنند.
جنس بدنه این تابلوها باید مقاوم باشد
در تابلوهای بزرگ به جای سیمکشی داخلی از شینه یا شمش استفاده می کنند؛ چرا که در این تابلوها جریان مصرفکننده بسیار زیاد است. شینهها برخلاف سیمکشی بدون افت ولتاژ جریان بسیار قوی را از خود عبور میدهند. به طور کلی تابلوهای برق برای استفاده در مکانهای زیر کاربرد زیادی دارند:
منبع: تسلا کالا